1.Wykonanie biszkoptu:
Białka należy ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier puder i dalej ubijać,aż powstanie błyszcząca sztywna piana.Następnie do piany dodajemy po trochu wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz żółtka -deliktnie mieszając całość.Na końcu łyżkę wody i octu.
Pieczemy ok.30 minut w 175°C
Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty.Każdy blat za pomocą szablonu lub formy wycinamy w kształt serca.Po czym pierwszy blat przesączamy ponczem(np.sok z ananasów z łyżeczką cukru i wódką),pokrywamy dżemem ,nakrywamy drugim blatem(nasączamy),pokrywamy kremem ,wykładamy pokrojone owoce lekko je wciskając w krem. Kładziemy ostatni blat, polewamy resztą ponczu.Cały tort pokrywamy kremem na bazie masła i odstawiamy w chłodne miejsce. Aby uzyskać masę w kolorze czerwonym trzeba dodać barwnika spożywczego.Najlepiej po trochu ,by masa miała odpowiednią barwę.
Masę należy rozwałkować na odpowiednią wielkość i przenieść na tort.Dokładnie powlec całe ciasto równomiernie rozprowadzając wszelkie nierówności.Wygładzić dłońmi lub packą cukierniczą (ja nie mam).Z kawałka białej lub kolorowej masy wykonać ozdoby np. serduszka , napis zrobiony z dżemu ,dół tortu można udekorować kremem maślanym
Komentarze