Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy śmietankowo czekoladowy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 jajek (temperatura pokojowa)
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 łyżeczki kakao
    śmietana 36% 1000 ml
    serek mascarpone 2 opakowania
    1 cytryna
    pół szklanki przegotowanej wody
    maliny, jeżyny lub inne owoce ,czekolada ,ozdoby z masy czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy 1. Sposób przyrządzenia:
    Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Gdy masa jest jednolita, bez grudek przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremką (ja smaruje masłem). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Na początku biszkopt rośnie by przez ostatnie 10 minut pieczenia lekko opaść. Nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 55 minut wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
    Gdy ciasto ostygnie dzielimy je na 2 lub 3 płaty. Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Dodajemy pół szklanki letniej wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt z obu stron, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny.
    Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, miksujemy przez minutę na wolnych obrotach, dodajemy cukru pudru. Zmieniamy obroty na najwyższe i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gdy bita śmietana jest już sztywna dodajemy serka mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę nakładamy na pierwszą warstwę tortu, nakładamy kolejny spód, znów warstwa kremu i kolejny wierzchni biszkopt. Jeśli nie mamy dużego noża cukierniczego używamy zwykłego bez ząbków. Pomiędzy warstwy tortu wkładamy owoce. Ja czasem lubię też polać bitą śmietanę dżemem o rzadkiej konsystencji domowej roboty. Fajnie taki tort wygląda po przekrojeniu- szczególnie jeśli dżem nałoży się nierównomiernie. Krem nakładamy również na boki tortu ,wyrównujemy , roztapiamy czekoladę polewamy górę tortu tak aby spływała można dodać odrobinę masła będzie bardziej błyszcząca , tort schłodzić w lodówce tak ok 15minut po tym czasie zrobić dekoracje z bitej śmietany i ozdobić tort , z rozpuszczonej czekolady która została zrobić ozdoby w kształcie liści (
    Wlej roztopioną czekoladę do szprycy ,Rozłóż papier woskowy lub folię na płaskiej blasze. Wyciskaj czekoladę ze szprycy tworząc wzory.
    Gdy skończysz włóż blachę do lodówki na co najmniej dwie godziny.
    Gdy czekolada stwardnieje odczep ją od papieru woskowego za pomocą szpatułki uważając, by czekolada się nie połamała ,Gotową czekoladą ozdób swój deser. Liście zielone zrób z czekolady plastycznej lub kup gotowe

Porady

Polecam ozdoby z masy czekoladowej zrobić samemu - Czekolada plastyczna: Składniki: 50 g czekolady 23 g miodu +przezroczysta folia kuchenna, waga Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję).Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo – tylko do uzyskania jednolitej konsystencji Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować