Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki z dodatkiem owoców i z ozdobami z masy cukrowej

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody ,, Krem:
    500g słodkiej śmietany 30- 36%
    2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
    400ml zimnego mleka
    2 łyżki cukru pudru
    1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
    sok wyciśnięty z połowy cytryny Poncz:
    250ml wody
    1 łyżka cukru
    sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: barwnik , owoce , ozdoby z masy cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
    Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
    Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
    Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
    Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
    Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
    Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu ,udekorować owocami i dekoracjami z masy cukrowej

Porady

1 szklanka= 250ml ,Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować