Karp w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia sprawiamy, myjemy
i osuszamy. Kroimy w dzwonka.
Nacieramy solą i odstawiamy
w chłodne miejsce.
2.Pora oczyszczamy i myjemy.
Marchewki, pietruszki
i se lera obieramy i myjemy.
Warzywa wkładamy do płytkiego
naczynia, wlewamy ok.
2 litry wody i dodajemy pieprz,
liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy wywar. Wkładamy
kawałki karpia razem z głową
i ogonem. Gotujemy 12 minut
na małym ogniu. Odwracamy rybę i gotujemy jeszcze 12 minut.
Kawałki karpia wyjmujemy
i układamy na półmisku
w całość. Wywar przecedzamy
i zachowujemy.
3.Robimy sos: w rondlu roztapiamy
masło z miodem,
wsy pujemy rozkruszone pierniczki
i mieszamy. Gdy masa
ściemnieje, wlewamy 2 szklanki
wywaru z ryby i sok z cytryny.
Wsypujemy rodzynki i płatki
migdałów. Doprawiamy
so lą i cukrem. Gotujemy 5 minut.
Polewamy karpia.
Komentarze