Karp w sosie miodowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Karpia przyrządzonego w taki sposób polecam na wigilię, ponieważ jest smaczny i aromatyczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1,5 kg karpia
    ● 3 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● por
    ● 1/2 selera
    ● 5 ziaren ziela angielskiego
    ● 10 ziaren pieprzu
    ● liść laurowy
    ● sól
    Sos:
    ● 1/3 szkl. rodzynek
    ● 1/3 szkl. płatków migdałów
    ● 3 łyżki miodu
    ● 4 pierniczki
    ● 2 łyżki masła
    ● sok z cytryny
    ● cukier
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp w sosie miodowym 1. Karpia sprawiamy, myjemy
    i osuszamy. Kroimy w dzwonka.
    Nacieramy solą i odstawiamy
    w chłodne miejsce.
  • Karp w sosie miodowym 2. Pora oczyszczamy i myjemy.
    Marchewki, pietruszki
    i se lera obieramy i myjemy.
    Warzywa wkładamy do płytkiego
    naczynia, wlewamy ok.
    2 litry wody i dodajemy pieprz,
    liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotujemy wywar. Wkładamy
    kawałki karpia razem z głową
    i ogonem. Gotujemy 12 minut
    na małym ogniu. Odwracamy rybę i gotujemy jeszcze 12 minut.
    Kawałki karpia wyjmujemy
    i układamy na półmisku
    w całość. Wywar przecedzamy
    i zachowujemy.
  • Karp w sosie miodowym 3. Robimy sos: w rondlu roztapiamy
    masło z miodem,
    wsy pujemy rozkruszone pierniczki
    i mieszamy. Gdy masa
    ściemnieje, wlewamy 2 szklanki
    wywaru z ryby i sok z cytryny.
    Wsypujemy rodzynki i płatki
    migdałów. Doprawiamy
    so lą i cukrem. Gotujemy 5 minut.
    Polewamy karpia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować