Karp pieczony w migdałach

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Potrawa do przygotowania w kilka chwil. Każdemu będzie smakować.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 sprawiony karp,
    50g płatków migdałowych,
    sok z połowy cytryny,
    50g masła,
    szczypta ziół prowansalskich,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp pieczony w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • 2. Na maśle obsmażamy rybę po około 3 minuty z każdej strony.
  • 3. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy płatkami migdałowymi. Naczynie przykrywamy. Rybę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, aby płatki migdałowe się zarumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować