Zachwycił wszystkich. Nie trzeba czekać do świąt, żeby go przygotować
Składniki:
1 cały karp (mój był bez głowy)
kręgosłupy i płetwy na wywar (z dowolnych ryb słodkowodnych)
włoszczyzna:
cebulka
marchew
seler
pietruszka
pieprz
vegeta
liść laurowy
ziele angielskie
100g rodzynek
100g migdałów
cytryna
przyprawa do ryb
łyżka żelatyny
Pieczony karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut. gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku. Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę. mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną.
Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami. Schładzamy.
Komentarze