Karp pieczony w cytrynowej panierce

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 sprawione świeże karpie
    1 cytryna
    skórka otarta z dwóch cytryn
    2 szklanki bułki tartej
    4 jajka
    50 ml jasnego piwa
    mąka pszenna do panierowania
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    10 dag masła z lodówki
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp pieczony w cytrynowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sp8f5n 1. Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.
  • image-1q95kjh 2. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
  • image-1o8vrt2 3. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.
  • image-05pt49k 4. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn.
    Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.
    Podajemy gorącą rybę.

Porady

W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła.Będzie równomiernie chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować