Karminadle

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To potrawa kuchni górnośląskiej. Są to kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowo-wołowego. W przeszłości były daniem odświętnym, obecnie stały się potrawą podawaną w tygodniu :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 40 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karminadle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karminadle 1. Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem,posiekaną zieleniną, drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą,pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę.
    Z masy mięsnej formować kotleciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) i smażyć, aż ładnie się zrumienią.
    Można podać z ziemniakami i buraczkami ze słoika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować