Karmelowy placek z masą jogurtową i kajmakową

4.75 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny deser dla rodziny czy znajomych do kawy czy herbaty na każdy dzień :) Wykonanie nie sprawia trudności , a z talerzy znika w locie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placek karmelowy :
    2 jajka wiejskie
    2 budynie o smaku karmelu - 40 g każdy
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa jogurtowa :
    1 kilogram jogurtu typu greckiego
    2 galaretki krystaliczne - u mnie o smaku winogrona
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    Masa kajmakowa :
    1 szklanka śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    200 g masy kajmakowej - u mnie z puszki o smaku krówki
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    1/3 szklanki przegotowanej , wystudzonej wody
    tarta czekolada - ilość według upodobania
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto jogurtowe

Karmelowy placek z masą jogurtową i kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelowy placek z masą jogurtową i kajmakową 1. Jajka miksuję z solą i cukrem na puszystą masę , ciągle miksując dodaję olej oraz budyń zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia . Masę przekładam do formy , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Placek studzę , zdejmuję delikatnie wierzchnią skórkę z ciasta , umieszcza z powrotem w formie , skrapiam przygotowaną wodą .
  • Karmelowy placek z masą jogurtową i kajmakową 2. Galaretki mieszam z żelatyną , zalewam wrzątkiem , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Gęstniejącą galaretkę dodaję do jogurtu , miksuję do uzyskania pęcherzyków powietrza w masie , masę przekładam na przygotowany placek , wstawiam do lodówki .
  • Karmelowy placek z masą jogurtowa i kajmakową 3. Śmietanę ubijam na sztywno , dodaję serek mascarpone , ubijam , dodaję kajmak , ubijam , puszystą masę wykładam na masę jogurtową , całość posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki na około dwie godziny do zastudzenia ciasta .

Porady

Jeśli wolimy słodsze ciasto wodę do nasączenia ciasta możemy osłodzić ale ja tego nie robię :) Masa kajmakowa jest lekka i puszysta ale nie zastyga na sztywno , z ciasta nie spada , jeśli chcemy sztywniejszą masę musimy ją zagęścić żelatyną - 1 czubata łyżeczka żelatyny na 3 łyżki wrzątku , wymieszać , wystudzić i dodać do masy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować