Wykwintny placek karmelowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, zachwyca wyglądem ale przede wszystkim niebiańskim smakiem. Polecam!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
    4 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki cukru.
    Masa:
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
    1 kostka masła lub margaryny.
    Polewa:
    1/2 kostki margaryny,
    2 łyżki kakao,
    4 łyżki cukru.
    Ponad to:
    2 paczki herbatników po 250 g,
    1/2 szklanki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Wykwintny placek karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywna piane, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym( kolejne dodać wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masa). pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie maki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Ciasto przełożyć do dużej, niskiej, prostokątnej formy (25 cm x 30 cm) posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • 3. Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i zdjąć papier.
  • 4. Przygotować masę: puszkę skondensowanego mleka wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godz.; ostudzić ( czynność tę można wykonać poprzedniego dnia).
  • 5. Margarynę lub masło utrzeć na puszysty krem, a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać.
  • 6. Masę karmelową wyłożyć na upieczony wcześniej biszkopt.
  • 7. Herbatniki maczać w rumie i układać na masie karmelowej.
  • 8. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy z dwiema łyżkami wody. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia.

Porady

Biszkopt można przekroić wzdłuż i przygotować dodatkowo krem na bazie śmietany kremówki; następnie przełożyć wypiek dodatkowo kremem śmietanowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować