Karkówka z ziemniakami pieczona w piwie

3.25 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Krucha i soczysta karkówka pieczona w piwnej marynacie razem z ziemniakami to pyszny i pożywny obiad jednogarnkowy. Idealna z surówką z kiszonych ogórków.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki (ok.600 g)
    2-3 ziemniaki
    marynata: 300ml piwa jasnego
    2-3 łyżki musztardy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Karkówka pieczona

Karkówka z ziemniakami pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka z ziemniakami pieczona w piwie 1. Marynata: w głębokim naczyniu utrzeć musztardę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zalać piwem i wszystko wymieszać. Do zalewy włożyć plastry mięsa, tak, aby wszystkie były przykryte piwem. Przykryć i odstawić do lodówki na min.2-3 godz.
  • Karkówka z ziemniakami pieczona w piwie 2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w średniej grubości plastry. Układać na przemiennie: plaster karkówki, na nim plasterki ziemniaków, aż do wyczerpania zapasów. Mięsno- ziemniaczaną wieżyczkę przekłuć w dwóch miejscach patyczkami od szaszłyków i w razie konieczności związać nićmi kuchennymi. Tak przygotowane danie przełożyć do dość wysokiego naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą piwną, w której się moczyło, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec 60 minut. Po tym czasie odkryć i dopiec jeszcze do zrumienienia ok.30 minut. Podawać np. z surówką z kiszonych ogórków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Piwo Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować