Krucha i soczysta karkówka pieczona w piwnej marynacie razem z ziemniakami to pyszny i pożywny obiad jednogarnkowy. Idealna z surówką z kiszonych ogórków.
Karkówka z ziemniakami pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: w głębokim naczyniu utrzeć musztardę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zalać piwem i wszystko wymieszać. Do zalewy włożyć plastry mięsa, tak, aby wszystkie były przykryte piwem. Przykryć i odstawić do lodówki na min.2-3 godz.
2.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w średniej grubości plastry. Układać na przemiennie: plaster karkówki, na nim plasterki ziemniaków, aż do wyczerpania zapasów. Mięsno- ziemniaczaną wieżyczkę przekłuć w dwóch miejscach patyczkami od szaszłyków i w razie konieczności związać nićmi kuchennymi. Tak przygotowane danie przełożyć do dość wysokiego naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą piwną, w której się moczyło, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec 60 minut. Po tym czasie odkryć i dopiec jeszcze do zrumienienia ok.30 minut. Podawać np. z surówką z kiszonych ogórków.
Komentarze