Tradycyjny domowy obiad, rzadko gości w moim domu ale od czasu do czasu każdy z nas tęskni za takim zwykłym obiadem.. Specjalnie dla osób kochających mięso, danie pieczone w rękawie a przez to mniej ciężkie niz smażone na patelni.
Składniki:
Porcja na około 3-4 osoby
1 kg karkówki surowej
1 kg ziemniaków
1/2 główki czosnku
przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 rękaw do pieczenia
Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa.
Karkówka pieczona z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem.
2.Ziemniaki kroimy w ósemki.
3.Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st.
4.Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań.
Komentarze