Karkówka z pomidorową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, delikatne, oryginalne w smaku mięso. To rewelacyjna propozycja na codzienny obiad, ale nie tylko.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 900g karkówki,
    marynata:
    1-2 łyżki sosu sojowego,
    1 płaska łyżeczka soli,
    1 łyżeczka naturalnej Vegety ( najlepiej domowej),
    ½ płaskiej łyżeczki papryki słodkie,
    ¼ płaskiej łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne),
    2-3 ząbki czosnku zgniecione przez praskę,
    2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    oraz:
    1 mała cebula,
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
    olej rzepakowy do smażenia,
    ok. 700-800 ml gorącej wody,
    łyżka mąki, łyżka śmietany (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z pomidorową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry ( niezbyt grube).
    Składniki na marynatę razem mieszamy i nacieramy mięso, odstawiamy na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami i skruszało ( najlepiej na noc).
    Na dużej głębokiej patelnie (lub w rondlu) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron, gdy "puści sok", smażymy cały czas aż odparuje przewracając co jakiś czas mięso, tak aby mięso zaczęło przywierać do naczynia, lekko "przypalamy" nada to fajnego smaku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.
    Do naczynia w którym była marynata dajemy koncentrat i gorącą wodę (na początek lepiej dać jej mniej i dolać jeśli będzie potrzeba), mieszamy dokładnie i zalewamy mięso, tak aby było całe przykryte, dusimy około 70-90 min na małym ogniu do miękkości. W tym czasie większość płynu powinna odparować, a sos stać się gęstszy. Jeśli jednak wydaje nam się że sosu będzie zbyt mało możemy dodać trochę gorącej wody, jeśli za dużo możemy zredukować. Jeśli jest potrzeba możemy przyprawić do smaku według uznania. Sos możemy też zagęścić odrobiną mąki i zabielić śmietaną. Smacznego!

Porady

Plastry mięsa nie mogą być zbyt cienkie, ale też nie nadmiernie grube ( optymalnie ok. 1,5 do 2 cm). Jeśli są grubsze należy je lekko zbić tłuczkiem do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować