Domowa tortilla pełnoziarnista z pomidorową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, oliwę oraz stopniowo mleko. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na około pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 7-8 części (tyle powinno wyjść placków), wałkujemy, wykrawamy okręgi - za pomocą talerzyka. Smażymy na suchej teflonowej mocno rozgrzanej patelni z każdej strony do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki, a ciasto nieco zbrązowieje. Odkładamy na stosik. Aby tortilla lepiej się zwijała, placki można przykryć wilgotną ściereczką.
Farsz do tortilli jest już tylko kwestią naszej wyobraźni. Ja na dziś proponuję lekki farsz warzywny.
2. Na rozgrzaną łyżkę aromatyzowanej oliwy dajemy posiekaną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.
Serek łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Placek tortilli smarujemy szczypiorkowym serkiem, kładziemy dwa plasterki szynki z indyka, na to dużą porcję warzyw. Zwijamy i zajadamy. Smacznego!
Komentarze