Karkówka pieczona z pomidorową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
2.Mięso należy umyć, osuszyć i porządnie natrzeć uprzednio przygotowaną mieszanką.
Następnie całość odstawić do lodówki - minimum na 2 h, a najlepiej na całą noc.
3.Po tym czasie karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub innej formy), delikatnie podlać niewielką ilością wody i przykryć folią aluminiową.
4.Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5-2,5 h w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i piekarnika.)
5.Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Podawać z powstałym sosem.
Komentarze