Karkówka pieczona z pomidorową nutą

0 (0 ocen)

  • 33 godz. 20 min

Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne, soczyste i jednym słowem bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował się z całym daniem.

  • 33 godz. 20 min

Składniki:

  • 800-900g karkówki wieprzowej
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska)
    1 łyżka majeranku (płaska)
    3/4-1 łyżka soli
    1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
    1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Dodatkowo:
    około 100 ml wody do podlania mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z pomidorową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08o5coq 1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
  • image-0nmwwdn 2. Mięso należy umyć, osuszyć i porządnie natrzeć uprzednio przygotowaną mieszanką.
    Następnie całość odstawić do lodówki - minimum na 2 h, a najlepiej na całą noc.
  • image-18gjlrj 3. Po tym czasie karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub innej formy), delikatnie podlać niewielką ilością wody i przykryć folią aluminiową.
  • image-251rlnb 4. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5-2,5 h w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i piekarnika.)
  • 5. Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
    Podawać z powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować