Karkówka w karmelu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Niebanalne, słodkie i lekko pikantne danie azjatyckie.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g karkówki
    4 łyżki sezamu
    Sos sojowy jasny
    Sos rybny
    Tabasco lub chilli
    Świeży imbir-posiekana łyżeczka
    Czosnek granulowany
    Dymka
    Ryż jaśminowy
    Cukier
    Olej arachidowy lub sezamowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na suchej patelni. Karkówkę pokrojoną w cienkie paseczki zamarynować przynajmniej na pół godziny w 2 łyżkach oleju, łyżce sosu sojowego, łyżeczce sosu rybnego,czosnku, tabasco i imbirze. Podsmażyć mięso do miękkości-w razie potrzeby dolewać wody. Przygotować karmel: 1/3 szklanki cukru wsypać do suchego garnka o grubym dnie na średnim ogniu. Poczekać aż zacznie się topić i zacząć wtedy dopiero mieszać. Uważać żeby nie przypalić- kolor ma być lekko brązowy. Dodać karmel do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Podawać posypane sezamem z ryżem jaśminowym i dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować