Gruszki w karmelu

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne na gorąco.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -3 gruszki
    -cukier (dodałam trzcinowy, może być biały)
    -masło
    -miód
    -cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Gruszki w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki miodu. Oskrobane i przekrojone na połowy gruszki wkładamy do naczynia z gotowym karmelem. Dusimy ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu, polewamy miodem. Podduszone gruszki układamy w naczyniu i polewamy karmelem z garnka. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu obracając.

Porady

W czasie duszenia gruszki można podlewać małą ilością wody, aby karmel się nie przypalił. Jeżeli gruszki są miękkie należy skrócić czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Gruszki Masło Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować