Gruszki w karmelu

  • wyświetlono: 3346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne na gorąco.

kamelajda
  • 70min

Składniki

-3 gruszki
-cukier (dodałam trzcinowy, może być biały)
-masło
-miód
-cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w karmelu

  • 1. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki miodu. Oskrobane i przekrojone na połowy gruszki wkładamy do naczynia z gotowym karmelem. Dusimy ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu, polewamy miodem. Podduszone gruszki układamy w naczyniu i polewamy karmelem z garnka. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu obracając.

Porady

W czasie duszenia gruszki można podlewać małą ilością wody, aby karmel się nie przypalił.
Jeżeli gruszki są miękkie należy skrócić czas pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakigruszkikarmelmiódcukiermasło

Komentarze

Podobne przepisy

miodowiec

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Miodowiec z orzechami w słonym karmelu

Miodownik z orzechami zatopionymi...

SZARLOTKA Z KARMELEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Tym razem wersja na niesamowicie...

krajanka z migdałami w karmelu

Dodane przez: capri

krajanka z migdałami w karmelu

pyszne domowe batoniki

Orzechy włoskie w karmelu

Dodane przez: RedakcjaPP

Orzechy włoskie w karmelu

Te słodkie orzechy są doskonałą...

Gruszki w cieście smacznie nadziane

Dodane przez: szpileczka

Nadziane gruszki w cieście

Aromatyczne gruszki w cieście nadziane...

Banany w karmelu1

Dodane przez: Elisa

Banany w karmelu

Deser idealny, bez skomplikowanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE