Kurczak w karmelu

4.47 (149 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od swojego partnera jednak trochę go zmodyfikowałam.W dobie kryzysu budżetu domowego zastąpiłam miód cukrem:))) Danie nam bardzo smakowało:)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,przekrojone na pół
    5 łyżek cukru
    5 łyżek maggi lib sosu sojowego
    5 łyżek oleju
    3 ząbki czosnku(przeciśnięty)
    1 łyżeczka pieprzu cayenne lub papryki ostrej
    0,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuszczamy w garnku(najlepiej takim żeby ćwiartki łatwo było przewracać i można było je przykryć) na małym ogniu bardzo powoli tak aby powstał karmel,cały czas mieszając.następnie do powstałego karmelu dodajemy resztę składników w kolejności podanej w składnikach.Szybko mieszamy składniki,żeby karmel za bardzo się nie przypalił.Do powstałego sosu wkładamy umyte ćwiartki.Przykrywamy.
    Po ok 10 minutach obracamy mięso.Pilnujemy żeby wszystkie elementy były oblane sosem.Mięso dusimy co jakiś czas przewracając.Mięso dusimy na średnim ogniu.
    Gdy już mięsko jest miękkie wyciągamy i podajemy obficie polane sosem.Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami i sałatką z roszponki,pomidorka,ogórka konserwowego i cebulki czerwonej ułożonych warstwowo polanych olejem lub oliwą z oliwek.

Porady

Duszące się ćwiartki można podlewać wodą przy zbyt szybkiej redukcji sosu,gdy mięso jest jeszcze twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować