Klopsy w sosie pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne klopsy na polski obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa z indyka
    1 kg pomidorów
    1 czerwona papryka
    Czosnek
    Cebula
    Sól
    Pieprz
    Jajko
    Przyprawa do indyka
    Łyżka masła
    Ew. bułka tarta

Klopsy w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrobić z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Dodać ewentualnie łyżkę bułki tartej.
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć 2 posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Po chwili dodać pokrojone pomidory. Dusić do miękkości. Dolać trochę wody i zmiksować sos. Doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsy i dusić w sosie 20 minut.
    Ja podałam z kaszą perłową kuskus i domowymi ogórkami kiszonymi.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów można użyć z puszki

Komentarze

Podobne przepisy