Karkówka po zbójnicku

3.36 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące i rozgrzewające danie. Można podać z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Z czym kto lubi, polecam :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    po pół kolorowych papryk
    300 g pieczarek
    1 średnia cebula

    Zalewa: 1 szklanka wody
    3 łyżki octu winnego
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    1 koncentrat pomidorowy (200ml)
    3 łyżki cukru
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz

    ponadto: mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.36 (11 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry. Każdy plaster przekroić jeszcze na pół, rozbić, przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Karkówkę ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  • 2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry. Wszystko ułożyć warstwami na karkówce.
  • 3. Przygotować zalewę: wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zalać nią mięso i warzywa. Całość zapiekać pod przykryciem ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Jeśli chcemy, by mięsko się się przyrumieniło, można odkryć danie na 15 minut przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować