Karkówka po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry. Każdy plaster przekroić jeszcze na pół, rozbić, przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Karkówkę ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
2.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry. Wszystko ułożyć warstwami na karkówce.
3.Przygotować zalewę: wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zalać nią mięso i warzywa. Całość zapiekać pod przykryciem ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Jeśli chcemy, by mięsko się się przyrumieniło, można odkryć danie na 15 minut przed końcem pieczenia.
Komentarze