Ogórki po zbójnicku

4.75 (211 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne do dań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg ogórków
    0,5kg cebuli
    2,5łyzki soli
    Zalewa:
    3 szklanki octu
    3 szklanki cukru
    4 łyżeczki pieprzu mielonego
    4 łyżeczki ostrej papryki
    4 łyżeczki curry
    4 łyżeczki gorczycy
Wystaw ocenę:

4.75 (211 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, wysuszyć i ze skórą pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików po 900ml.
  • 3. Zalewa:
    Ocet z cukrem zagotować, następnie dodać przyprawy: pieprz, paprykę ostrą, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut.

Porady

Dla smakoszy lubiących łagodniejszą formę ogóreczków, paprykę ostrą możemy zastąpić papryką słodką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować