Karkówka po flisacku

4.5 (187 ocen)

Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Przyprawa uniwersalna typu Vegeta
    Musztarda łagodna miodowa
    Mąka do obtoczenia
    Olej do obsmażenia
    3 marchewki
    1/2 czerwonej papryki
    7 ziemniaków
    200 g boczku wędzonego
    Garść natki pietruszki
    2 cebule
    Sól
    Pieprz
    1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po flisacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować