Karkówka duszona z marchewką i cebulą

4.96 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W ten sposób mięso robiła kiedyś moja mama.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    2 cebule
    marchewka
    1/4 kostki margaryny
    przyprawa uniwersalna
    50 dag ziemniaków
    2 łyżki śmietany 18-proc. lub łyżka masła
    łyżka ciemnego sosu pieczeniowego w proszku
    sól, pieprz
    kiszone ogórki
Wystaw ocenę:

4.96 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z marchewką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub starannie rozgniatamy tłuczkiem. Mieszamy ze śmietaną.
  • 2. Cebule i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Karkówkę myjemy, osuszamy i podsmażamy na margarynie. Przekładamy do rondla.
  • Karkówka duszona z marchewką i cebulą 3. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę i marchewkę. Warzywa przekładamy do mięsa i podlewamy wodą. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Dusimy ok. godziny.
  • 4. Do powstałego podczas duszenia sosu wsypujemy sos pieczeniowy, mieszamy. Mięso podajemy z ziemniaczanym purée i ogórkami.

Porady

● Sos możemy zagęścić samodzielnie wykonaną zasmażką: na suchej patelni rumienimy łyżkę mąki pszennej, dodajemy łyżkę masła i mieszając, roztapiamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Marchewka

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować