Karkówka duszona z marchewką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub starannie rozgniatamy tłuczkiem. Mieszamy ze śmietaną.
2.Cebule i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Karkówkę myjemy, osuszamy i podsmażamy na margarynie. Przekładamy do rondla.
3.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę i marchewkę. Warzywa przekładamy do mięsa i podlewamy wodą. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Dusimy ok. godziny.
4.Do powstałego podczas duszenia sosu wsypujemy sos pieczeniowy, mieszamy. Mięso podajemy z ziemniaczanym purée i ogórkami.
Porady
● Sos możemy zagęścić samodzielnie wykonaną zasmażką: na suchej patelni rumienimy łyżkę mąki pszennej, dodajemy łyżkę masła i mieszając, roztapiamy.
Komentarze