Karkówka duszona w gęstym sosie z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry. Nacieramy przyprawą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
2.Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem vegety około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3.Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem z każdej strony, aż nabierze ładnego koloru.
4.Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Smażymy, aż cebula się zarumieni.
5.Dodajemy podsmażone pieczarki razem z wywarem jaki z nich powstał oraz startą marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką wody. Dorzucamy liście laurowe i dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając i przewracając mięso.
6.Śmietanę mieszamy z mąką. Wlewamy do gotowego sosu, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy z kaszą jęczmienną i surówką.
Porady
-Jeżeli potrzeba sos chwilę przed zdjęciem z ognia możemy doprawić solą i pieprzem.
Komentarze