Karkówka duszona w gęstym sosie z pieczarkami i marchewką

4.49 (179 ocen)

Bardzo smaczne, kruche mięso wzbogacone gęstym sosem. Sposób na sycący, tani i prosty obiad, który posmakuje każdemu.

Składniki:

  • -3/4 kg karkówki
    -25 dag pieczarek
    -3 cebule
    -2 marchewki
    -2 liście laurowe
    -saszetka przyprawy do karkówki
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pół kostki tłuszczu do smażenia typu planta
    -1/4 kostki masła
    -1,5 łyżki śmietany 18%
    -1 łyżka mąki
    -1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w gęstym sosie z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry. Nacieramy przyprawą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
  • 2. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem vegety około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem z każdej strony, aż nabierze ładnego koloru.
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Smażymy, aż cebula się zarumieni.
  • 5. Dodajemy podsmażone pieczarki razem z wywarem jaki z nich powstał oraz startą marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką wody. Dorzucamy liście laurowe i dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając i przewracając mięso.
  • 6. Śmietanę mieszamy z mąką. Wlewamy do gotowego sosu, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy z kaszą jęczmienną i surówką.

Porady

-Jeżeli potrzeba sos chwilę przed zdjęciem z ognia możemy doprawić solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marchewka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować