Karkówka pieczona z marchewką

4.49 (148 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną z marchewką i cebulą. Karkówkę podajemy na obiad z ziemniakami. Polecam.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag karkówki
    3 małe ząbki czosnku
    3 marchewki
    2 średnie cebule
    3 łyżki przyprawy do mięsa
    1 i 1/4 szklanki wody
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona z marchewką 1. Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i wsypujemy przyprawę do mięsa, mieszamy. Mięso przekładamy do miski i posypujemy przyprawą, dokładnie obtaczamy z każdej strony.
    Odstawiamy na 2 godziny.
    W międzyczasie obieramy cebulę i marchewki. Cebulę kroimy na mniejsze części, a marchewki myjemy i kroimy w talarki.
    Do brytfanki przekładamy pokrojone warzywa i układamy na nich karkówkę, przykrywamy brytfankę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez1 godzinę. Po tym czasie zlewamy wytworzony płyn i jeszcze dopiekamy mięso przez 30 minut bez przykrycia.
    Sos:
    Do garnka wlewamy wodę, płyn od pieczenia z cebulą ( bez marchewki ), zagotowujemy. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy.
    Na talerzu układamy pokrojoną karkówkę, obok kładziemy marchewkę i polewamy mięso przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Karkówka Mąka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować