Karkówka duszona w sosie gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną duszoną karkówkę w sosie z gruszkami. Sos do mięsa zagęściłam chrupkim pieczywem. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety z karkówki z kością ( każdy po 30 dag )
    sól
    pieprz
    mąka
    1 duża cebula
    kilka łyżek oleju
    1 gruszka ( 20 dag)
    400 ml gorącej wody
    2 cripsy ( 40 g) pieczywo chrupkie żytnie
    sól do smaku - do sosu
    pieprz do smaku - do sosu
    zioła prowansalskie do smaku - do sosu
    słodka papryka do smaku - do sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka duszona w sosie gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, mieszamy. W międzyczasie karkówkę oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Cebulę przekładamy na talerzyk i na patelnie wkładamy mięso, Obsmażamy z obu stron na mocno rumiany kolor przez kilka minut. Wlewamy wodę i dodajemy przesmażoną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Chrupkie pieczywo kruszymy i wkładamy do miseczki, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu z patelni i mieszamy, odstawiamy.
    Gruszkę myjemy i kroimy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce jarzynowej.
    Startą gruszkę dodajemy do mięsa razem z chrupkim pieczywem i doprawiamy do smaku, gotujemy razem przez kilka minut razem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować