Karkówka duszona w sosie

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem jest czubryca biała

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    olej
    mąka
    1 łyżka czubrycy białej
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    500 ml bulionu wołowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 cm kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    W rondlu szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy chwilę, tak by się nie przypalił), zalewamy bulionem. Mięso przekładamy do rondla, wsypujemy czubrycę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy na małym płomieniu 50-60 min. Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (1 łyżeczka mąki) lub zredukować poprzez odparowanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować