Karkówka duszona w sosie własnym

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso z dodatkiem aromatycznego sosu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -75 dag karkówki bez kości
    -4 duże cebule
    -4 marchewki
    -2 duże ząbki czosnku
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 liść laurowy
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -1,5 łyżki smalcu
    -1,5 łyżki mąki
    -sól i pieprz
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka duszona w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na plastry. Rozbijamy. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
  • smażenie 2. Smalec roztapiamy na patelni. Wrzucamy plastry karkówki i obsmażamy z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy aż się zezłoci.
  • duszenie 3. Następnie zawartość patelni zalewamy wodą (tak by przykryła całość). Dodajemy liścia laurowego, ziele, ostrą paprykę i mieszamy. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości mięsa (około 30 minut)
  • sos 4. Mąkę rozprowadzamy na miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę. Zagotowujemy. Wrzucamy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Wieprzowina Karkówka Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować