Pyszne, rozpływające się w ustach mięso z dodatkiem aromatycznego sosu.
1 godz. 10 min
Składniki:
-75 dag karkówki bez kości
-4 duże cebule
-4 marchewki
-2 duże ząbki czosnku
-3 ziarna ziela angielskiego
-1 liść laurowy
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
-1,5 łyżki smalcu
-1,5 łyżki mąki
-sól i pieprz
-woda
Karkówka duszona w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na plastry. Rozbijamy. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
2.Smalec roztapiamy na patelni. Wrzucamy plastry karkówki i obsmażamy z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy aż się zezłoci.
3.Następnie zawartość patelni zalewamy wodą (tak by przykryła całość). Dodajemy liścia laurowego, ziele, ostrą paprykę i mieszamy. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości mięsa (około 30 minut)
4.Mąkę rozprowadzamy na miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę. Zagotowujemy. Wrzucamy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze