Propozycja marynaty jest idealna, bo mięso jest bardzo aromatyczne, zmiksowany czosnek nie przypala się i nie ma goryczy, która często bywa, gdy zbyt długo czosnek jest przypiekany. Świeże zioła jeszc
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
karczek wieprzowy - 1 kg
czosnek - 2-3 ząbki
przyprawy: szałwia świeża lub suszona, tymianek ( 1 łyżeczka), sól, pieprz,
olej
warzywa: trochę marchwi, cała papryka, por (1/4), cebula (1 sztuka)
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Karkówka duszona lub grillowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówka grillowana:
miksujemy czosnek, przyprawy, olej
karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm, smarujemy każdy plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka godzin - karkówka gotowa jest do grillowania
układamy na rozgrzany grill, po zrumienieniu mięsa, przekładamy je na druga stronę i gotowe!
2.Karkówka duszona:
miksujemy czosnek, przyprawy, olej
karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm, smarujemy każdy plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka godzin
cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju
obsmażamy na oleju plastry karkówki, dodajemy podsmażoną cebulę, dusimy polewając szklanką wody, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy około 60-90 minut, do miękkości mięsa, dolewając w miarę potrzeby wodą
przyprawiamy solą i pieprzem
mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek mąki, wlewamy do mięsa, zagęszczamy przez mieszanie i zagotowanie otrzymanego sosu.
możemy podawać :)
Komentarze