Grillowana karkówka

0 (0 ocen)

Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony.

Składniki:

  • 1kg karkówki/łopatki
    2 średnie białe cebule
    marynata:2 łyżki miodu,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka startego imbiru,
    1 łyżka posiekanej chili,
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka gorczycy
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm.
    Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie byłoby na 24h).
    Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielka ilością oliwy aby mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Łopatka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować