Robiąc bigos zawsze brakowało mi jakiegoś składnika aby osiągnąć odpowiedni smak będąc u znajomej i jedząc jej bigos zainspirował mnie jeden składnik postanowiłam go wypróbować robiąc swój bigos efekt rewelacyjny polecam przepis...
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
-1/2 główki większej białej kapusty
- 500 gr kapusty kiszonej
-500 gr pieczarek
-1 duża cebula
-2 przeciery pomidorowe po 200 gr
-1 słoik dżemu truskawkowego
-1 duży kawałek kiełbasy zwyczajnej
-2-3 kawałki kiełbasy u mnie śląskiej
-1 kg łopatki lub karkówki jak najmniej przerośniętej tłuszczem
-przyprawy: sól, pieprz ,majeranek, cukier, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie pare kulek 1 szk. gorzkiej ciemnej herbaty ,słodka papryka 2 łyżeczki 1 kostka margaryny u mnie Palma 2 łyżki masła,2 łyżki mąki
1.-mięso kroimy na mniejsze kawałki podsmażamy na margarynie dodajemy paprykę słodką, pół cebuli, majeranek sól, pieprz zalewamy zaparzoną ciemną gorzką herbatą i dusimy do miękkości
-kiełbasę kroimy i również smażymy na margarynie na osobnej patelni
-pieczarki smażymy w osobnym naczyniu dodając drugą połówkę cebuli ,solimy, dodajemy pieprz i majeranek 1 łyżeczkę smażymy do miękkości
-w osobnym garnku gotujemy poszatkowaną białą kapustę z dodatkiem soli i gdy będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy
-osobno gotujemy pokrojoną kapustę kiszoną
-gdy kapusta kiszona będzie miękka odcedzamy ją i wlewamy do białej kapusty jak również pozostałe mięso ,pieczarki i kiełbasę razem mieszamy i dodajemy dżem jeśli mamy zbyt dużo wody troszkę odlewamy gotujemy chwilę wszystko razem aby się przegryzło wszystko a następnie robimy zasmażkę aby zagęścić bigos
- w zależności od ilości wywaru 2 łyżki masła roztapiamy na patelni gdy się rozpuści dodajemy dwie łyżki mąki i razem mieszamy zmniejszając płomień możemy dodać wywaru zahartować i następnie wlać do bigosu razem zagotować bigos pięknie zgęstnieje jeść na drugi dzień
Komentarze