Bigos

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Robiąc bigos zawsze brakowało mi jakiegoś składnika aby osiągnąć odpowiedni smak będąc u znajomej i jedząc jej bigos zainspirował mnie jeden składnik postanowiłam go wypróbować robiąc swój bigos efekt rewelacyjny polecam przepis...

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1/2 główki większej białej kapusty
    - 500 gr kapusty kiszonej
    -500 gr pieczarek
    -1 duża cebula
    -2 przeciery pomidorowe po 200 gr
    -1 słoik dżemu truskawkowego
    -1 duży kawałek kiełbasy zwyczajnej
    -2-3 kawałki kiełbasy u mnie śląskiej
    -1 kg łopatki lub karkówki jak najmniej przerośniętej tłuszczem
    -przyprawy: sól, pieprz ,majeranek, cukier, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie pare kulek 1 szk. gorzkiej ciemnej herbaty ,słodka papryka 2 łyżeczki 1 kostka margaryny u mnie Palma 2 łyżki masła,2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos 1. -mięso kroimy na mniejsze kawałki podsmażamy na margarynie dodajemy paprykę słodką, pół cebuli, majeranek sól, pieprz zalewamy zaparzoną ciemną gorzką herbatą i dusimy do miękkości
    -kiełbasę kroimy i również smażymy na margarynie na osobnej patelni
    -pieczarki smażymy w osobnym naczyniu dodając drugą połówkę cebuli ,solimy, dodajemy pieprz i majeranek 1 łyżeczkę smażymy do miękkości
    -w osobnym garnku gotujemy poszatkowaną białą kapustę z dodatkiem soli i gdy będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy
    -osobno gotujemy pokrojoną kapustę kiszoną
    -gdy kapusta kiszona będzie miękka odcedzamy ją i wlewamy do białej kapusty jak również pozostałe mięso ,pieczarki i kiełbasę razem mieszamy i dodajemy dżem jeśli mamy zbyt dużo wody troszkę odlewamy gotujemy chwilę wszystko razem aby się przegryzło wszystko a następnie robimy zasmażkę aby zagęścić bigos
    - w zależności od ilości wywaru 2 łyżki masła roztapiamy na patelni gdy się rozpuści dodajemy dwie łyżki mąki i razem mieszamy zmniejszając płomień możemy dodać wywaru zahartować i następnie wlać do bigosu razem zagotować bigos pięknie zgęstnieje jeść na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować