Bardzo pyszne i wilgotne mięsko. Idealne na kanapki. Właśnie domowy, zdrowy wyrób. Pięknie się prezentuje na stole świątecznym i nie tylko. Polecam przepis.
Karczek pieczony w soku arbuzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą wielosmakową. Następnie mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, skropić olejem. Mięso wstawić do lodówki na 2 dni. Podczas marynaty mięso co kilka godzin przewracać. Następnie naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia, dno wyłożyć połową arbuza pokrojonego w kostkę. Ułożyć mięso, na wierzch ułożyć pozostały arbuz. Całość przykryć folią do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni 1 godzinę, następnie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Mięso pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Komentarze