Pieczony karczek w musztardzie

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.

Propozycja na soczystą wędlinę, albo dla wielbicieli tego typu mięsa na obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg karczku wieprzowego
    . 1,5 łyżeczki grubej soli
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    3 ząbki czosnku
    pieprz

    inne przyprawy wg uznania: ziele angielskie, tymianek, szałwia, rozmaryn

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony karczek w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać wszystkie przyprawy z olejem i musztardą.
    Obłożyć mięso przygotowaną zaprawą - przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Mięsa nie obsmażam, ale wstawiam do maksymalnie nagrzanego piekarnika w otwartym naczyniu i zapiekamy do zrumienienia. Odwracam mięso, żeby zrumieniło się i z drugiej strony - zatrzyma to soki wewnątrz mięsa.
    Po ok. 1/2 godziny mięso podlać wodą, przykryć, przykręcić moc grzania na temp. ok. 180 º C
    Piec jeszcze ok. 1 1/2 godziny.
    Mięso wyjąć z piekarnika, zlać rosół, jeśli się wytworzył i zostawić jeszcze w formie na ok. 15-20 min. z lekko uchyloną pokrywką. Wystudzić.
  • 3. Karczek jest idealny jako wędlina do kanapek na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować