Pieczony karczek w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmieszać wszystkie przyprawy z olejem i musztardą.
Obłożyć mięso przygotowaną zaprawą - przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny.
2.Mięsa nie obsmażam, ale wstawiam do maksymalnie nagrzanego piekarnika w otwartym naczyniu i zapiekamy do zrumienienia. Odwracam mięso, żeby zrumieniło się i z drugiej strony - zatrzyma to soki wewnątrz mięsa.
Po ok. 1/2 godziny mięso podlać wodą, przykryć, przykręcić moc grzania na temp. ok. 180 º C
Piec jeszcze ok. 1 1/2 godziny.
Mięso wyjąć z piekarnika, zlać rosół, jeśli się wytworzył i zostawić jeszcze w formie na ok. 15-20 min. z lekko uchyloną pokrywką. Wystudzić.
3.Karczek jest idealny jako wędlina do kanapek na następny dzień.
Komentarze