Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

4.49 (167 ocen)

  • 45 min

Lekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g świeżych krewetek
    1 duża marchew
    1 mały seler
    1 pietruszka
    2 łyżki słodkiego sosu chilli
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    2 cm świeżego imbiru
    1 liść kaffiru
    200 g makaronu udon
    1 duża kapusta pak choi
    sok z limonki tajskiej
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy.
    Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru.
    Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki.
    Podajemy z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować