Kapusta Pak Choi z łososiem

4.5 (152 ocen)

Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa.

Składniki:

  • 2 kapusty
    1 ząbek czosnku
    2 plasterki imbiru świeżego
    2 cm papryczki chilli
    szczypta soli, cukru
    3 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka sosu słodko pikantnego
    2 plastry łososia wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapusta pak choi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać.
    Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części.
    Plastry łososia pokroić w paski.
    Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju.
    Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody,
    Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie.
    W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę.
    Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni.

Porady

U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować