Kapusta młoda zasmażana ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dziele na połowę, później na ćwiartki i kroje na drobne paski.
2.Pokrojoną kapustę do garnka i zalewam wodą tak 2/3 żeby przykryło kapustę do tego daje przyprawy ( kostka rosołowa/ziele angielskie/pieprz/ liść laurowy/ ocet) dodaje połowę koperku i gotuję od momentu zagotowania gotuję, aż kapusta będzie miękka ok 15-20 min.
3.Przygotowuje zasmażkę do rondelka kroje boczek w drobną kostkę dodaje 1 łyżkę oleju i wkrajam obraną i drobno skrojoną cebulkę na wolnym ogniu wytapiam boczek, cebulka się zarumieni dodaję łyżkę mąki i mieszam. Odlewam 2/3 szklanki wody z kapusty i podbijam zasmażkę. Następnie odcedzam kapustę i zalewam gotową zasmażką dokładnie wymieszać, dodajemy resztę koperku i gdy się zagotuje jest już gotowa.
Komentarze