Kapusta kiszona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jesień to czas kiedy kiedy kończy się okres przygotowywania domowych przetworów i zapasów na zime. Wśród nich nie może też zabraknąć kiszonej kapusty. Taka kapusta kiszona domowym sposobem jest najlepsza bo mamy pewność że cały proces kiszenia przebiega naturalnie. Podany przepis to sposób który jest stosowany od wielu lat w moim rodzinnym domu, polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Główki kapusty- u mnie 6 główek

    Na jedną główkę kapusty:
    1 łyżki soli kamiennej
    1 marchewka
    1/2 łyżeczki kminku

    Kamienne naczynie do kiszenia
    Skoiki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każda główkę kapusty oczyścić z uszkodzonych bądź nienadających się do użytku liści. Główke kapusty pokroić na ćwiartki, odkroić środki ( głąbie), zeszatkowc na szatkownicy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarku o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać kapustę, sól, marchewkę i kminek. Przełożyć do kamiennego naczynia i dobrze ubić tłuczkiem aż kapusta puści sok. Postąpić podobnie z następnymi główkami.
  • 2. Kapustę obciążyć specjalnymi kamieniami do kiszenia kapusty. Naczynie nakryć ściereczką.
  • 3. Aby uwolnić gazy które powstają podczas kiszenia kapustę można przekłuć kilka razy najlepiej drewnianym narzędziem, może być nawet drewniana łyżka.
  • 4. Czas kiszenia kapusty zależy od tego jaka jest temperatura w domu oraz od twardości kapusty- u mnie po 1,5 tygodnia. Jeśli kapusta jest już ukiszona przekładamy do słoików zostawiając miejsce od góry sloika. Dla zatrzymania czasu kiszenia kapustę wstawić do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.

Porady

Czas podany nie obejmuje czasu kiszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować