Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

5 (153 ocen)

  • 60 min

Kapuśniak kojarzy mi się z ciepłem rodzinnego domu. Jest kwaśny, rozgrzewający i pyszny.Właśnie takim kapuśniakiem karmiła mnie babcia w dzieciństwie, kiedy zmarznięta wracałam do domu.

  • 60 min

Składniki:

  • kapusta kiszona 500 g
    kości schabowe 200 g
    ziemniaki 2 szt
    marchewka 1 szt
    boczek wędzony 150 g
    kostka rosołowa 2 szt
    ziele angielskie 4-5 ziaren
    liść laurowy 2 szt
    włoszczyzna 100 g
    sól
    czarny pieprz mielony
    cukier
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem 1. Do garnka włożyć umytą kostkę od schabu. Kapustę kiszona odcisnąć i pokroić. Kwas z kapusty zostawić, być może będzie nam potrzebny przy doprawianiu zupy.
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Następnie dodać mrożoną włoszczyznę w słupkach i zalać 1 litrem wody. Dodać kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy. Wstawić na gaz. Gotować aż kapusta będzie mięciutka- ok. 40 min.
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem 3. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku na miękko.
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem 4. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej ugotowane ziemniaki i pokrojony boczek,gotujemy jeszcze 10 min.Kostkę wyciągamy z garnka i obieramy mięso do zupy. Doprawiamy koncentratem pomidorowym solą, cukrem i pieprzem według uznania. Podajemy gorący. Smacznego!

Porady

Jeżeli nasz boczek jest ze skórą, należy ją odciąć i na początku gotowania wrzucić do zupy-zupa będzie miała wędzony aromat. Przed podaniem po prostu wyjmujemy ją z garnka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować