Kapuśniak mazurski

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta zupa jest sycąca i wspaniale rozgrzewa. Idealna na zimną porę roku. Jest łatwa, tania i pyszna. Cała rodzina ją uwielbia.

Składniki:

  • ● dowolna kość z mięsem
    ● duża marchewka
    ● mały seler
    ● mała pietruszka
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie (kilka ziarenek)
    ● łyżka vegety
    ● 2 średnie cebule
    ● 200 g cienkiej kiełbasy
    ● 4 ziemniaki
    ● 200 g kapusty kiszonej
    ● 2 łyżki oleju
    ● grzybki suszone do smaku (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak mazurski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość z mięsem zalewamy
    w garnku 2 litrami wody i stawiamy
    na ogniu. Gdy się zagotuje,
    dodajemy pokrojoną marchewkę,
    selera, pietruszkę, liść
    laurowy, ziele angielskie, łyżkę
    vegety.
  • Kapuśniak mazurski 2. Przesmażamy na patelni
    kiełbasę i cebule pokrojone
    w kostkę. Wrzucamy do garnka,
    gotujemy około 20-30 min.
    Dodajemy ziemniaki pokrojone
    w kostkę.
  • 3. Gdy ziemniaki będą miękkie,
    wrzucamy drobno pokrojoną, lekko podsmażoną na 2 łyżkach
    oleju kiszoną kapustę.
    Doprawiamy do smaku i ewentualnie
    dodajemy grzyby. Gotujemy
    20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować