Kapuśniak

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Są takie zupy, na które każdy ma swój przepis. Jedną z nich jest kapuśniak. Pomimo tego, że z całą pewnością zwrócę się do swojej mamy o przepis na ten, którym zajadałam się mieszkając z rodzicami, to ten proponowany przeze mnie poniżej jest naprawdę dobry, choć nieco inny.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag chudej kiełbasy np. śląska
    3 łyżki smalcu ze skwarkami albo ok. 3 dag słoniny
    2-3 duże ziemniaki
    30 dag kapusty kiszonej
    1 duża marchew
    1/4 korzenia selera
    1/2 cebuli
    800 ml wody
    sól
    pieprz
    1/3 łyżeczki kminku
    2 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać 2 razy wodą za każdym razem odciskając) a sok pozostawić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno.
  • 2. Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po 5 minutach dodać marchew, seler, ziemniaki i połowę cebuli. Smalec lub słoninę roztopić na patelni i dodać kiełbasę oraz cebulę - chwilę podsmażyć. Do wywaru dodać zawartość patelni i zagotować. Gotować powoli na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie (ok. 15 min.).

Porady

Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna można dolać do niej sok wyciśnięty z kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować