500g kapusty kiszonej
1,5l wywaru mięsnego lub warzywnego
5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1 cebula
2 laski kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Szybki kapuśniak (szybkowar)
1.
Kapustę kiszoną pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do szybkowaru i zalać 0,5 litrem bulionu. Jesli nie mamy bulionu kapustę zalać wodą, dodać łyżeczkę domowej vegety, 2 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotować w szybkowarze 20 min
2.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 1 litr bulionu, dodać pokrojone ziemniaki oraz startą marchewkę. Gotować około 10 min do miękkości ziemniaków.
3.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość doprawić majerankiem i smażyć kilka minut.
4.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz ugotowane ziemniaki i marchewkę wraz z bulionem dodać do ugotowanej kapusty. Całość gotować jeszcze chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem.
Porady
Aby wzbogacić smak kapuśniaku można dodać podsmażony wędzony boczek i zageścić kapuśniak zasmażką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze