Szybki kapuśniak (szybkowar)

4.48 (163 ocen)

Prosty i mało skomplikowany kapuśniak pełen smaku z dobra wiejską kiełbasą.

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
    1,5l wywaru mięsnego lub warzywnego
    5 średnich ziemniaków
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    2 laski kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
    2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Szybki kapuśniak (szybkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do szybkowaru i zalać 0,5 litrem bulionu. Jesli nie mamy bulionu kapustę zalać wodą, dodać łyżeczkę domowej vegety, 2 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotować w szybkowarze 20 min
  • 2. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 1 litr bulionu, dodać pokrojone ziemniaki oraz startą marchewkę. Gotować około 10 min do miękkości ziemniaków.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość doprawić majerankiem i smażyć kilka minut.
  • 4. Podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz ugotowane ziemniaki i marchewkę wraz z bulionem dodać do ugotowanej kapusty. Całość gotować jeszcze chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem.

Porady

Aby wzbogacić smak kapuśniaku można dodać podsmażony wędzony boczek i zageścić kapuśniak zasmażką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować