Kapuściany pasztet.

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kapusta włoska: 1 kilogram
    - śmietana 36%: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - miód: 1 łyżka
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - jajka: 4 sztuki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól,pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Kapuściany pasztet. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.
    Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.
    Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.
    Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy.
    Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.
    Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.
    P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi.
    Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować