Półkruche rozmaitości

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ozdobiłem elementami z masy marcepanowej.

Składniki

30 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajo
1 żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Półkruche rozmaitości

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać.
    Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy.
    Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto półkruche ze śliwkami

Dodane przez: Ola1984

Ciasto półkruche ze śliwkami

Idealne do kawy lub herbaty.

Makowa rolada z ciastem półkruchym i posypką ze słonych orzeszków

Dodane przez: AnetaSłużałek

Makowa rolada z ciastem półkruchym i posypką...

Pyszna makowa rolada nie tylko...

Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach

Dodane przez: akrobatka22

Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach

Urocze miśki trzymające w swoich...

Śmietankowo -czekoladowa góra rozmaitości

Dodane przez: Bilcia

Śmietankowo-czekoladowa góra rozmaitości

Pyszny , delikatny, rozpływający...

Półkruche babeczki z kawowym kremem

Dodane przez: Ola1984

Półkruche babeczki z kremem kawowym i czekoladowymi...

Bardzo kruche, wypełnione aromatycznym...

Dodane przez: dorota w

Cytrynowy mazurek

Jeszcze jeden mazurek do szybkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.