Pieczona ricotta z pieczonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe.Ricottę może zastąpić góralski bundz.

Składniki:

  • 50 dag ricotty
    2 białka
    30 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka oregano suszonego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka masło stopione do formy
    2 pomidory
    1 łyżka oregano
    1 łyżeczka soli morskiej
    pieprz
    oliwki
    listki bazylii

Pieczona ricotta z pieczonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ricottę wykładamy na sitko, aby odciekła.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli.
    Ricottę ubijać chwilę z białkami. Przełożyć do foremki. 20 x 10 cm, cienko wysmarowanej masłem. Polać oliwą, ja użyłem orzechowej i posypać obficie ziołami.
    Piec 30-40 minut w temp.190 stopni.
    Przekrojone pomidory włożyć do foremki z oliwką lub na blaszkę, posypać solą, pieprzem oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i piec razem.
    Ricottę kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką i sosem z foremki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy