Karp pieczony w korzeniach

4.5 (175 ocen)

Karp podany inaczej,ale można upiec większą ilość ryby w piekarniku,a nie smażyć po kilka kawałków na patelni.

Składniki:

  • 1 filet z karpia
    1 łyżeczka kminku rzymskiego
    1 chilli czerwone małe
    1 wiązka kolendry
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka soku z cytryny
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 pomidor
    10 pieczarek
    6 oliwek zielonych
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp pieczony w korzeniach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy.
    Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
    Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry.
    Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody.
    Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować