Gyros z sałatą i frytkami i sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć przyprawą gyros i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu.
Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka. Wymieszać.
Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zmiażdżony czosnek i koperek wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia.
Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić do smaku.
Frytki usmażyć lub upiec w piekarniku.
Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka i frytki. Danie polać sosem czosnkowym i paprykowym.
Komentarze