Kapsalon - holenderski fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić jak na frytki. Rozłożyć na papierze do pieczenia, posolić, skropić olejem. Piec 20-25 minut w 200 st.(do zrumienienia frytek).
2.Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa. W foremkach aluminiowych, lub innych naczyniach wyłożyć frytki, a następnie kurczaka. Posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika do rozpuszczenia sera. Piec ok.5 minut w 180 st.
3.W tym czasie ogórka pokroić w półplasterki, pomidora na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka.Na podpieczonym serze rozłożyć poszatkowaną kapustę, a na niej warzywa i kukurydzę. Śmietanę połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać po wierzchu dania. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Komentarze