To pyszny pomysł na sezonowy obiad z wykorzystaniem kalarepki. Tak przygotowaną można podać do ziemniaków, czy ulubionej kaszy. Wydrążony środek możemy wykorzystać do przygotowania chłodnika lub po prostu dodać do farszu.
Faszerowana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w plasterki, przysmażamy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotowego dodajemy pieczarki, kukurydzę, natkę pietruszki, koncentrat, ser oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz odstawiamy na bok , a przystępujemy do przygotowania kalarepki.
2.Z kalarepek usuwamy boczne liście i korzenie. Po myciu warzyw, ścinamy z nich górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środki.
4.Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy je około 45 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy natką i podajemy.
Komentarze