Kakaowiec z masą serową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, którego przygotowanie zajmie Ci trochę czasu, ale efekt zaskoczy i sprawi, że ani trochę tego czasu żałować nie będziecie!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm

    Ciasto kakaowe:
    3 jajka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Masa serowa:
    ½kg gotowego sera z wiaderka
    130g cukru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy
    100ml mleka
    50g płatków migdałów

    Masa śmietanowa:
    400ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    1 op. śmietan-fix

    Dodatkowo:
    Ok 100g ciemnych herbatników
    200g masy krówkowej
    4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
    ½ tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki posiekanych płatków migdałów
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kakaowiec z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy powoli i w jednym kierunku. Gotową masę przelewamy na formę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy ok 15-20 minut- do suchego patyczka. Studzimy.

    Masa serowa:
    Do rondelka przekładamy masło oraz cukier i topimy na niewielkim ogniu. Ser łączymy z jajkami i dodajemy do reszty. W mleku mieszamy budyń śmietankowy, wlewamy do gotującego sera i mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową.
    Od razu układamy herbatniki i smarujemy je konfiturą z czarnych porzeczek.

    Masa śmietanowa:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy na posmarowane konfiturą herbatniki.
    Posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy cieniutkimi strumykami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

    Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować