Kakaowiec z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy powoli i w jednym kierunku. Gotową masę przelewamy na formę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy ok 15-20 minut- do suchego patyczka. Studzimy.
Masa serowa:
Do rondelka przekładamy masło oraz cukier i topimy na niewielkim ogniu. Ser łączymy z jajkami i dodajemy do reszty. W mleku mieszamy budyń śmietankowy, wlewamy do gotującego sera i mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową.
Od razu układamy herbatniki i smarujemy je konfiturą z czarnych porzeczek.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy na posmarowane konfiturą herbatniki.
Posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy cieniutkimi strumykami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Komentarze