PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Biszkopt z masą serowąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/02/d353e9d4973a1f273ca36b49f76df68e24e3fdb9.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-z-masa-serowa-7
Ciasto I (białe):
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
Ciasto II (ciemne):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera (użyłam z wiaderka)
1 szklanka cukru
6 żółtek
20 dag margaryny
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Biszkopt z masą serową
1.
Ciasto I (białe):
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
2.
Ciasto II (ciemne):
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać.
3.
Przygotowanie do pieczenia:
Na formę (25/35 cm) łyżką nakładać naprzemiennie porcję białego i ciemnego ciasta. Piec w temp. 180*C ok. 30 - 45 min. Po upieczeniu przekroić na trzy części. Przełożyć gorącą masą serową (ja przekładałam letnią masą).
4.
Masa serowa:
Przygotować budyń na mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze