Biszkopt z masą serową

4.49 (201 ocen)

Przepis na ten pyszny sernik pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto I (białe):
    15 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    20 dag cukru
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 białek

    Ciasto II (ciemne):
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera (użyłam z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    20 dag margaryny
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Biszkopt z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I (białe):
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
  • 2. Ciasto II (ciemne):
    Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Na formę (25/35 cm) łyżką nakładać naprzemiennie porcję białego i ciemnego ciasta. Piec w temp. 180*C ok. 30 - 45 min. Po upieczeniu przekroić na trzy części. Przełożyć gorącą masą serową (ja przekładałam letnią masą).
  • 4. Masa serowa:
    Przygotować budyń na mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować